• +385 21 623 100
  • +385 98 42 32 62
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Cykling

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

SKA MAN GE SIG I VÄG på cykel i Dalmatien är det att rekommendera att man gör det på en mountainbike. De asfalterade vägarna är ofta trånga och trafiken tät och därför är det säkrare att ta alternativa vägar på Biokovo eller andra sidovägar som har en beläggning av grus. Ute på någon av öarna kan det finnas områden som är anpassade för landsvägscykling och om man väljer att cykla på någon av de större asfalterade vägarna bör man välja en väg som går inåt landet mot till exempel staden Imotski istället för kustvägen.

 IMOTSKI LIGGER CIRKA sex mil rakt öster ut från Tucepi och gränsar till Bosnien. Det är hitmin cykeltur går. Turen på mountainbike runt stadens sevärdheter kommer att ta runt sex timmar. Cykel och hjälm ingår i priset. Det går att cykla på stigarna över Biokovo till Imotski men det är inget alternativ den här dagen. Istäl­let fär vi skjuts till staden och trots att det enbart är fern mil att åka så tar det sin tid att komma fram. Vägen är kurvig och det är inte många raksträckor som det finns möjlighet att köra om på. Efter att ha färdats i ca 40 minuter är vi framme i själva staden Imotski som ligger vackert i en bergssluttning. Framför allt är staden känd för naturfenomenen Röda- och Blå sjön. De båda sjöarna ligger i något som liknar två jättekratrar högst upp på stadens berg. Namnen har sjöarna fått från förgen på bergsväggarna. Vi börjar med att cykla mot den Blå sjön som ligger i närheten av stadens centrum. Det är tungt att cykla då det är uppförslutning hela vägen och vissa partier lutar ganska brant uppåt. Väl framme pustar vi ut och beskådar det fantastiska fenomenet. Kratern är gigantiskt stor och på en av klipporna precis bredvid finns en ruin av en borg som är kvar som minne från tusentalet då turkar hade belägrat staden. En lång rad stentrappor leder ner för klipporna runt sjön ända ner till vattnet. Hit ner kommer en och annan lokalinvånare för att ta sig ett svalkande dopp. Men trapporna tillbaka avskräcker oss från att gå ner. Istället beger vi oss mot norr på en raksträcka högst upp på berget mot nästa sevärdhet - den Röda sjön. Härifrån har man utsikt ver vingårdarna i dalen och känslan att vi börjar komma bort från civilisationen och ut på den riktiga landsbygden är påtaglig. Den Röda Sjön är ett mysterium, man vet inte hur djup sjön är och man tror att den har sitt utlopp så långt ut som i havet sex mil därifrån. Den Röda sjön fungerar också som ett mandomsprov för de lokala ynglingarna. Det gäller att försöka kasta i en sten i vattnet från utsiktsplatsen. Stenar som kastas iväg blir en synvilla. Man tror att stenen ska träffa vattnet men gör sälIan det. Några av männen i gruppen lyckas dock efter några försök men de flesta av oss misslyckas.

Vi cyklar vidare. Det finns ytterligare sex lik-nande naturfenomen i Imotski. Vi besöker ytterligare fyra av dessa. Cykelturen går genom fantastiskt grönt landskap och genom en och annan riktigt gammal by där man får zick-zacka sig fram bland lösspringande höns och ankor. Tillslut är det dags att ta sig nerför berget och ta vägen genom dalen och vingårdarna tillbaka till civilisationen.

 FAKTA:

De flesta lite större städer har uthyrning av cyklar och priset för att hyra en cykel för en dag ligger mellan 20-50 kr. Att åka på en guidad cykeltur som den ovan kostar ca 42 euro. Det går även att få skräddarsydda cykel-turer om man är en stärre grupp.


© 2024 Tučepi accommodation offer: Villa's with pool, apartments, hotels, pensions, restaurants. Powered by https://www.tucepi.net