• +385 21 623 100
  • +385 98 42 32 62
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Vandring

 DET FINNS FLERA vandringsleder art välja mellan för den som vill upp-leva den dalmatiska naturen till fots. Förutom det karga Biokovoberget kan man ta sig några mil norrut till staden Omis och bege sig uppåt ber­get därifrån. Skillnaden mellan att vandra på berget Biokovo vid Makarska Rivieran och i Omis är den gröna växtligheten. En vandring i bergsregionen vid Omis är att rekommendera för den som uppskattar flora och fauna. Vandringar anordnas även ute på öarna Brac och Hvar eller runt de större städema Split och Imotski. Själv väljer jag att bege mig uppåt Biokovo. Målet är att bestiga bergets högsta topp. En ryggsäck laddad med vattenflaskor och ett par ordentliga gymnastikskor räcker som utrustning för den här turen som beräknas ta cirka tre timmar. Ledema upp till toppen är väl upptrampade så terrängen är inte svår. Turen är organiserad av en lokal arrangör och vi är ca 20 personer som vandrar i grupp och den första etappen awerkas med att vi körs en bit upp på berget i en minibuss innan vi släpps av för att fortsätta till fots. Guiden som leder oss in på de rätta stigarna pratar både engelska och tyska.

 ETT MÖTE MED några vilda bergsgetter halvvägs uppåt berget ger ett extra exotiskt inslag i den annars så karga naturupplevelsen. Lika uppskattad var dock inte ormen som lagt sig raklång över stigen efter ytterligare någon timmes vandring. Guiden föser varsamt bort ormen med en käpp och tryggar leden för gruppen. Väl uppe på toppen förstår man varför många väljer att vandra upp hit. Utsikten är slående. En så här glasklar dag utan dis får vi som tagit oss upp hit uppleva en vy som sträcker sig över hela adriatiska havet och ända bort till Italien. Guiden bekräftar att vi har tur idag. Det är inte alltid vädret är så klart att man kan se bort till Italien. Havet som ligger som ett täcke nedanför oss skiftar från smaragdgrönt vid strandkanten till det djupaste blå mot horisonten. En blick söderöver kan man se långt bort mot Dubrovnik och i norr till Sibenik som ligger på ett rejält avständ från hamnstaden Split. Vänder man sig sedan mot norr har man hela inlandet för sina fötter. Landskapet är böljande och i dalarna kan man skönja prydliga rader av vin-rankor. Här har man även en utsikt över stora delar av Bosnien. Guiden pekar ut var Mostar ligger och berättar om den berömda medeltidsbron som bombades sönder under kriget men som numera är äteruppbyggd.

 NÄR VI TITTAT OSS mätta på utsik­ten är dags att päbörja vandringen nerför berget. Vandringen avslutas med en middag med kulinariska kroatiska läckerheter. Här serveras en form av gulasch och Kroatiens motsvarighet till den italienska parmaskinkan, prsut som äts tillsammans med bröd och inhemsk ost och naturligtvis dricks det dalmatiskt vin till. Vi äter, dricker och njuter. Aldrig smakar mat så gott som efter flera timmar ute i friska luften.

 FAKTA:

Det finns vandringsturer som sträcker sig från 1 timme, 3 timmar och uppemot 6 timmar. Möjligheter att vandra under flera dagar med övernattningar i stugor finns i bland annat i nationalparkerna. För en riktig inbiten fotvandrare är detta att rekommendera för naturupplevelsen är fantastisk. Priset varierar beroende på hur länge man vill gå och var man väljer att vandra. Bästa tiden för vandring är i april, maj, en bit in på juni och September.


 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Upplev multisport-landet Kroatien

 Kroatien har mycket mer att erbjuda än det smaragdgröna och glasklara havet, sol och fantastiska badstränder som marknadsförs i resebyråernas broschyrer. Kroatien har naturreservat, vida slätter, täta skogar, vattenfall, åar och forsar, höga berg och djupa hav. Ja, kort och gott så finns det allt för den som föredrar en aktiv semester framför lata dagar på stranden. AV MARY ÖRNBORG

 REDAN PÅ 60-TALET var Kroatien, och da framför allt städerna Split och Dubrovnik, ett hett resemål för turister. Efter balkankriget har turismen åter tagit fart igen och sprider sig över hela landet.

Den delen som kallas för Dalmatien är, enligt mitt tycke absolut en av de vackraste delarna. Jag väljer att åka till Makarska Rivieran som ligger på kustremsan mellan städerna Brela och Ploce. I en liten fiskeby, som numera fungerar som en förort till den något större staden Makar­ska, får bli basen för äventyrliga utflykter med kajak, cykel och bergsklättring. Tucepi, som den lilla byn heter andas rekreation och erbjuder inget annat än lugn och harmoni. Här är det inte lika trångt på strändema som i den mer turisttäta Ma­karska. Hit kommer Makarskas lokalbefolkning själva på helgerna för att slippa trängas med alia sommargäster på de egna stränderna.

 PRECIS SOM RESTEN av byarna längs kustremsan ligger Tucepi inklämt mellan foten av det mäktiga Biokovoberget och det glasklara havet. Utsikten är slående oavsett om man väljer att betrakta horisonten utmed havslinjen eller Bio­kovoberget som reser sig brant.

Biokovo är ett naturskönt inslag pa Makarska Rivieran. På det blålila kalkstensberget finns det stigar att vandra eller cykla på för att närmare kunna uppleva bergets karga land-skap. Den enda växtligheten är glest växande tallar och bergets högsta topp ligger ca tre kilometer från ha­vet och mäter 1762 meter.

Byarna och städerna längs rivi­eran är inte större an att man hin-ner se allt till fots inom loppet av en timme. Tucepi är inget undantag. Här är det så litet att det till och med går på en halvtimme. Byns centrum ligger precis vid strandpromenaden som på ena sidan kantas av restauranger, kaféer, souvenirbutiker, bagerier mataffärer och några hotell och den andra sidan av pinjeträd som ger skugga åt badgästerna på den kiselstensklädda stranden. I den södra änden av strandpromenaden ligger hamnen. Härifrån kan man ta en båt ut på öarna Brac eller Hvar som ligger strax utanför Tucepi. Oftast är båt-turerna organiserade och arrangören vill gärna sälja ett helt paket med resa och lunch. Min rekommendation är att bestämt be om att endast få betala för resan. Lunchen håller en låg standard för det priset man får betala för. Det är bättre att äta på en restaurang man själv väljer när man kommer fram på ön om man är hungrig - det är garanterat både godare och billigare. Att äta på restaurang i Kroatien är fortfarande mycket prisvärt. Här kan man få en trerättersmiddag inklusive dryck för drygt 100-lappen.

 FORTSÄTTER MAN strandpromena­den norrut kan man lika gärna passa på att ta på sig löparskorna om man är sugen på en liten joggingtur el­ler en rask promenad. När strand­promenaden tar slut vid ruinerna av det före detta lyxhotellet Jadran, som dessutom är det enda som vittnar om krigsperioden, så kan man fortsätta på stigen som leder in i skogen och upp på klipporna. Stigen är ca tre kilometer lång och leder till grannstaden Makarska. Efter ungefär halva sträckan kan den som vill stanna och köra ett rejält intervallpass i en av de båda branta backarna som möter varandra som ett stort V mitt i skogen. Fullföljer man hela stigen har man nått fram till Makar-skas sportcentrum som ligger i utkanten av staden. Ger man sig några hundra meter in mot staden har man hamnat mitt i hamnstråket där man kan passa på att svalka sig med en kall dryck på en av de många uteserveringarna innan man vänder tillbaka genom skogen till lugnet och stillheten i Tucepi.

 RESA:

Med bil via Helsingborg - Rödby/Puttgarden till Tucepi kostar det ca 5000 kr tur och retur inkluderat bätbiljett t/r samt tunnel- och vägavgifter. Passa på att tanka i Slovenien - där är bensinen billigast.

Flyg från Stockholm till Split kos­tar från 2.500 kr per person. Bil­ligare biljetter kan även hittas på Snowflake.

 HYRA BIL:

Att hyra bil i Kroatien är inte billigt. För en veckas bilhyra får man betala ca 3.500 kr. Dessutom klassas inte bilarna på samma sätt som här i Sverige. En mellanklassbil i Kroa­tien motsvarar en småbil i Sverige.

 BOENDE:

Det finns hotell på de fiesta ställen. I Tucepi kan man söka informa­tion om hotell på www.tucepi.net. Det vanligaste är dock att man hyr rum eller lägenhet privat. Det är oftast det billigaste alternativet. Dessutom är det mer prisvärt att bo i Tucepi än i de närbelägna och mer turistiska orterna på Makarska Rivieran. På www.tucepi.net hittar man flera alternativ till privat boende. En rekommendation är att höra efter om det finns lägenhet att hyra hos House Matic. Mer information om boende finns att hitta på www.makarska-riviera.com

 MAT:

Det är billigt att äta på restaurang i Kroatien. Specialiteter som fisk, skaldjur och risotto bör man prova på. Annars har kroaterna hämtat matinspiration från grannländerna Italien och Österrike vilket innebär att det finns pasta i olika former, piz­za och framför allt wienerschnitzel att beställa på i princip alla restauranger. Maten häller en bra kvalitet. Dessutom kan van vara ganska säker på att alla grönsaker som serveras är ekologiskt odlade.

Missa dock inte att beställa in den inhemska kallrökta skinkan med namnet prsut.

 VALUTA:

Den kroatiska valutan heter Kuna. 1 kuna=1,20 svenska kr.


 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Kajak

ATT  HA VARIT  I  KROATIEN

utan att ha paddlat i någon av de otaliga forsarna och floder är som att svära i kyrkan. Det här är den ultimata naturupplevelsen. Välj någon av de klara, varma, gröna floderna uppåt bergen och paddla med kajak eller kanot i stillhet genom fantastiska områden med vattenfall, gamla kvarnar och träbroar. Utgår man från Tucepi finns det framför allt två floder att välja mellan för paddling i ber­gen. Det är floden Cetine som ligger vid staden Omis några mil från Tucepi. Den här floden är mest känd för rafting som avslutas vid en gammal kvarn som numera fungerar som restaurang och fikaställe. Men för att få ut mer av kakajpaddling ska man ännu högre upp i berget innan man lägger ner kajaken i vattnet. Vid området som kallas Blato na Cetine får man en paddlingstur på ungefär tre timmar innan det är dags att kliva av vid Slapa - vilket är bäst om man inte vill riskera att fortsätta nerför det 40 meter höga vattenfallet. På den här sträckan krävs det lite mer färdighet i paddling då vattnet är ganska vilt, lågt och stenigt. Men för den som behärskar paddlingskonsten så är det en utmärkt sträcka att samtidigt få lite teknisk träning på. För en nybörjare så rekommenderas paddling under sommarsäsong da vattnet är mer stilla och ligger på en mer behaglig nivå. Vill man som nybörjare absolut paddla på Cetine bör man göra det på sträckan efter vattenfallet Slapa.   Själv väljer  jag att åka till Hercegovina som ligger inåt landet för att paddla nerför floden Neretvi. Det är en dagstur som passar både nybörjare och mer rutinerade kajakpaddlare. Åker man med på en organiserad tur så ingår naturligtvis hyran av kajaken i priset. Annars är det ganska svårt att hitta kajaker att hyra på plats utan man får oftast beställa dessa i förväg hos någon kajakagentur om man vill paddla själv.

 KROATIEN  ERBJUDER ÄVEN en av Medelhavsregionens bästa padd-lingsupplevelser till havs. Här kan man hitta små vikar, grottor och stränder som man inte ens kommer åt med de mindre båtarna vilket gör havspaddlingen till ett enda stort äventyr. Även havet erbjuder en hel del upplevelser. I det klara vattnet kan man uppleva stim av fiskar som slär följe efter kajaken och det händer också att delfiner och tumlare kommer på besök och gör en sällskap under turen. Ett måste för en havspaddlare är att ta med sig snor­kel och cyklop på turen.

 ETT AV DE VACKRASTE ställen att ta en havskakjaktur på är runt Dubrovnik. Från Tucepi är det ungefär en och en halv timmes bilresa dit om trafiken flyter på bra. Glöm bara inte att ta med passet eftersom passagen till Dubrovnik går via den Bosniska gränsen. Genom en bekant får jag låna en havskajak och kan bege mig ut längs kustremsan på Makarska Rivieran. Jag väljer att paddla från Brela som sägs vara en av de tio vackraste stränderna i världen. Här behöver man inte paddla speciellt långt ut innan snorkeln och cyklopet åker på. Här är det absolut det bästa snorkelstället och det är antagligen ingens slump heller att det välrenommerade dykcentret ligger just här i Brela. Här kan den som vill passa på att ta ett dykcertifikat göra det för drygt 1000 kr. Men min paddlingstur till havs blir den här dagen kort. Jag hinner inte paddla speciellt långt innan det börjar blåsa upp ordentligt. Det är den berömda vinden "Bora" som kommer med full kraft. Boran är inget ovanligt inslag i det kroatiska klimatet. Det är en helt oförutsägbar vind som kan slå till när som helst även om den är vanligast under vintertid. Andra vindar som man ska se upp med är mistralen. Den kommer vanligtvis som en bris varje dag vid 11-tiden och mojnar framåt kvällen. Ibland kan den dock föra med sig ganska starka strömmar om styrkan på mistralen ökar. Men för min del ligger havet kvar och nästa gång jag åker till Kroatien tar jag vid paddlingen där min upplevelse fick ett abrupt slut.

 MER INFORMATION:

Förboka en kajak via www.huck-finn.hr eller för anmälan till flerdagsturer med kajak. Hyra av kajak för en vecka kostar ca 100 euro.


Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

SKA MAN GE SIG I VÄG på cykel i Dalmatien är det att rekommendera att man gör det på en mountainbike. De asfalterade vägarna är ofta trånga och trafiken tät och därför är det säkrare att ta alternativa vägar på Biokovo eller andra sidovägar som har en beläggning av grus. Ute på någon av öarna kan det finnas områden som är anpassade för landsvägscykling och om man väljer att cykla på någon av de större asfalterade vägarna bör man välja en väg som går inåt landet mot till exempel staden Imotski istället för kustvägen.

 IMOTSKI LIGGER CIRKA sex mil rakt öster ut från Tucepi och gränsar till Bosnien. Det är hitmin cykeltur går. Turen på mountainbike runt stadens sevärdheter kommer att ta runt sex timmar. Cykel och hjälm ingår i priset. Det går att cykla på stigarna över Biokovo till Imotski men det är inget alternativ den här dagen. Istäl­let fär vi skjuts till staden och trots att det enbart är fern mil att åka så tar det sin tid att komma fram. Vägen är kurvig och det är inte många raksträckor som det finns möjlighet att köra om på. Efter att ha färdats i ca 40 minuter är vi framme i själva staden Imotski som ligger vackert i en bergssluttning. Framför allt är staden känd för naturfenomenen Röda- och Blå sjön. De båda sjöarna ligger i något som liknar två jättekratrar högst upp på stadens berg. Namnen har sjöarna fått från förgen på bergsväggarna. Vi börjar med att cykla mot den Blå sjön som ligger i närheten av stadens centrum. Det är tungt att cykla då det är uppförslutning hela vägen och vissa partier lutar ganska brant uppåt. Väl framme pustar vi ut och beskådar det fantastiska fenomenet. Kratern är gigantiskt stor och på en av klipporna precis bredvid finns en ruin av en borg som är kvar som minne från tusentalet då turkar hade belägrat staden. En lång rad stentrappor leder ner för klipporna runt sjön ända ner till vattnet. Hit ner kommer en och annan lokalinvånare för att ta sig ett svalkande dopp. Men trapporna tillbaka avskräcker oss från att gå ner. Istället beger vi oss mot norr på en raksträcka högst upp på berget mot nästa sevärdhet - den Röda sjön. Härifrån har man utsikt ver vingårdarna i dalen och känslan att vi börjar komma bort från civilisationen och ut på den riktiga landsbygden är påtaglig. Den Röda Sjön är ett mysterium, man vet inte hur djup sjön är och man tror att den har sitt utlopp så långt ut som i havet sex mil därifrån. Den Röda sjön fungerar också som ett mandomsprov för de lokala ynglingarna. Det gäller att försöka kasta i en sten i vattnet från utsiktsplatsen. Stenar som kastas iväg blir en synvilla. Man tror att stenen ska träffa vattnet men gör sälIan det. Några av männen i gruppen lyckas dock efter några försök men de flesta av oss misslyckas.

Vi cyklar vidare. Det finns ytterligare sex lik-nande naturfenomen i Imotski. Vi besöker ytterligare fyra av dessa. Cykelturen går genom fantastiskt grönt landskap och genom en och annan riktigt gammal by där man får zick-zacka sig fram bland lösspringande höns och ankor. Tillslut är det dags att ta sig nerför berget och ta vägen genom dalen och vingårdarna tillbaka till civilisationen.

 FAKTA:

De flesta lite större städer har uthyrning av cyklar och priset för att hyra en cykel för en dag ligger mellan 20-50 kr. Att åka på en guidad cykeltur som den ovan kostar ca 42 euro. Det går även att få skräddarsydda cykel-turer om man är en stärre grupp.


Subcategories

© 2024 Tučepi accommodation offer: Villa's with pool, apartments, hotels, pensions, restaurants. Powered by https://www.tucepi.net